onsdag 21 januari 2015

Bagels



Jag bakar bagels utgående från Helene Johanssons recept ur Bröd från Brunkebergs bageri. Jag har dock fixat till receptet lite så det passar mig.

 


Steg 1
  • 300 g vatten
  • 5 g ekologisk jäst
  • 300 g stenmalet ekologiskt vetemjöl
  • 30 g honung
Steg 2
  • poolishen ovan
  • 300 g vatten
  • 500 g stenmalet ekologiskt vetemjöl
  • 300 g stenmalet ekologiskt fullkorns dinkel
  • 30 g matolja
  • 15 g havssalt
  • ägg till pensling
  • sesam- eller vallmofrön till garnering
Gör så här
  1. Steg 1 / Poolish
    Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 4-6 timmar eller i kylen över natten.
  2. Steg 2
    Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Åt degen vila 1 timme. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i ca 3 timmar.
  3. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Rulla bollar och tryck ett hål i mitten av bullen och forma till ringar. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i  1-2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  7. Grädda dina bagels i ca 225 grader i 15-20 minuter eller tills de fått lagom med färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar