Jag bakar bagels utgående från Helene Johanssons
Steg 1
- 300 g vatten
- 5 g ekologisk jäst
- 300 g stenmalet ekologiskt
vetemjöl
- 30 g honung
Steg 2
- poolishen ovan
- 300 g vatten
- 500 g stenmalet ekologiskt
vetemjöl
- 300 g stenmalet ekologiskt
fullkorns dinkel
- 30 g matolja
- 15 g havssalt
- ägg till pensling
- sesam- eller vallmofrön till
garnering
Gör så här
- Steg 1 / Poolish
Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i
4-6 timmar eller i kylen över natten.
- Steg 2
Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Åt degen
vila 1 timme. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand
minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i
ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i
bunken i ca 3 timmar.
- Dela degen i ca 20 lika stora
bitar. Rulla bollar och tryck ett hål i mitten av bullen och forma till
ringar. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1-2 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka upp vatten i en vid
kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem
sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av
på galler.
- Pensla bröden med uppvispat ägg
och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta
med bakplåtspapper.
- Grädda dina bagels i ca 225
grader i 15-20 minuter eller tills de fått lagom med färg.
Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 4-6 timmar eller i kylen över natten.
Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Åt degen vila 1 timme. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i ca 3 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar