Kolor i många olika
smaker hör julen till. Denna med choklad och vanilj toppad med havssalt är
underbar.
Det viktiga när man kokar kola är att man inte får
koka för länge. Jag vill inte ha halvhård kola utan den skall vara mjuk. Gärna
så att det blir en lååång seg tråd när man biter av en tugga. Mina kolor håller
inte formen i rumstemperatur utan flyter ut. Därför packar jag in mina kolor i
papper så att de håller formen även när de står framme.
Recept:
Blanda 150 g smör,
3/4 dl kakao, 3 dl vispgrädde, 4 ½ dl socker, 1 ½ dl sirap i en kastrull och
låt kolasmeten koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt frön
från 1 vaniljstång och den urskrapade vaniljstången. Koka vidare tills du når
ökad konsistens. Jag gör kulprov med jämna mellan rum för se när kolasmeten är
klar. I de flesta recept rekommenderar man att kolan ska koka till 125 grader
men jag tycker inte det blir bra. Utan föredrar att göra kulprov., dvs hälla
lite smet i kallt vatten och känna med fingrarna om massan har rätt konsistens.
När smeten är klar
häller jag upp den på bakplåtspapper och tar bort vaniljstången. Några minuter
senare strör jag över lite havssalt.
Efter
ett dygn i kylen skär jag upp lämpliga bitar och packar in i papper.
Kramar D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar