Ännu mer kola! Som
sagt till jul skall det kokas och mumsas kolor! :)
Kombinationen av lakrits och citron är
perfekt, tycker jag.
Recept:
Blanda 150 g smör, ½
dl kakao, ½ dl lakrits granulat, 3 dl vispgrädde, 4 ½ dl socker, 1 ½ dl sirap i
en kastrull och låt kolasmeten koka på svag värme. Rör om då och då.
Koka tills
du når ökad konsistens. Jag gör kulprov med jämna mellan rum för se när
kolasmeten är klar. I de flesta recept rekommenderar man att kolan ska koka
till 125 grader men jag tycker inte det blir bra. Utan föredrar att göra
kulprov. Dvs hälla lite smet i kallt vatten och känna med fingrarna om massan
har rätt konsistens.
När smeten är klar
häller jag upp den på bakplåtspapper och river över massor med finrivet
citronskal. Några minuter senare strör jag över lite havssalt. Efter ett dygn i kylen skär jag upp lämpliga
bitar och packar in i papper.
Kramar D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar