Just nu har jag en
mycket välmående surdeg, vilket gör det extra roligt att baka bröd. Degen jäser
bra och det blir fina höga bröd. Jag bakar två bröd i veckan, ett ljust och ett
mörkt. Till det ljusa brödet använder jag dinkel, durum och lite vetemjöl. Det
mörka brödet består av mest rågmjöl och lite vetemjöl. Jag använder endast
ekologiska stenmalda mjölsorter. Dessa mjöl ger mig det resultat jag strävar
efter både konsistens- och smakmässigt.
Detta är det
grundrecept jag använder till mina bröd.
750 gram mjöl
(blandar olika sorters mjöl), 8-10 gram havssalt, 500 gram ljummet vatten och
en rejäl klick bubblande surdeg. Blanda alla ingredienser. Låt degen vila i 1-2
timmar. Sedan knådar jag degen lätt för hand och därefter får degen jäsa i 4-8
timmar. Sedan formar jag brödet och gräddar i 250 grader i 20 minuter
och sedan 200 grader i ytterligare 40 minuter.
Det gräddade brödet
får stå och svalna i minst 5 timmar på ett galler. Då blir brödet saftigt.
Önskar dig en
underbar start på veckan! Kramar D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar