torsdag 17 april 2014

Påskgodis

Då står årets påskägg klart och framme, fyllt med godis! I år blev det hallonmarmeladkuber, sesamkrokant, kardemummamandlar, kokostryffel, minttryffel och en lakritsfudge med havssalt och citron.
 
 
Hallonmarmeladen gjorde jag enligt samma recept som jag gjorde tranbärsmarmeladen till jul. Receptet finns i bloggarkivet, se godis. Lakritsfudgen blev snygg men smaken är lite så där… Inte så god som jag vill att den skall vara. Därför får ni inget recept. Jag återkommer när jag experimenterat klart.
 
Sesamkrokant
3 dl socker som får smälta långsamt i en tjockbottnad kastrull. När sockret är helt smält och fått en ljusbrunfärg, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt 60 gram smör. Rör tills smöret är smält. Tillsätt 1 ½ dl ljusa oskalade sesamfrön och ½ dl svarta sesamfrön, rör omså att allt blandas. Häll ut massan på ett bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till en tunn platta. Låt svalan. Bryt sedan lagom stora mumsbitar.
 


Kokostryffel

200 g finhackad mörkchoklad i en skål. Koka upp ¾ dl kokosgrädde och1 tsk honung och häll det över chokladen. Låt stå en minut, rör sedan om så att all choklad smälter.
 
Låt tryffelmassan vila tills den stelnar så mycket att det går att rulla kulor av smeten. Varje kula doppas sedan i smält mörkchoklad och rullas i rostad kokos med lite socker.

 

Minttryffel

200 g finhackad mörkchoklad i en skål. Koka upp ¾ dl grädde och1 tsk honung och häll det över chokladen. Låt stå en minut, rör sedan om så att all choklad smälter. Tillsätt ½ dl florsocker, rör om.
 
Låt tryffelmassan vila tills den stelnar så mycket att det går att rulla kulor av smeten. Varje kula doppas sedan i smält mörkchoklad och rullas i chokladkakssmulor.
 
Kardemummamandlar
200 gram mandlar rostas i ugn eller stekpanna. Koka upp 75 gram socker, 25 gram vatten och 7 gram nystött kardemumma i en kastrull till 120 grader. Använd digitaltermometer.
 
Tillsätt de rostade mandlarna och rör runt. Efter det tillsätt 2 tsk smör och rör tills smöret är smält. Häll upp mandlarna på bakplåtspapper, separera mandlarna från varandra och låt svalna.
 
Doppa mandlarna sedan i tre omgångar i smält mörkchoklad. Ca 60 gram mörkchoklad per doppomgång. Låt chokladen stelna på bakplåtspapper något mellan varje doppning. Efter sista omgången med mörkchoklad, när chokladen stelnat något häll ca ½ dl kakao över mandlarna och rör runt. Separera mandlarna från varandra och låt stelna helt.
 
Glad påsk! Kramar D
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar