tisdag 21 februari 2012

Fastlagsbullar på surdeg


Jag fortsätter mitt surdegsexperimenterande. Denna gång blev det en vetedeg som så småningom blev till mandel-grädd-bullar.




Till 5 dl mjölk använde jag 20g jäst, ca 60g bubblande surdeg och 500g vetemjöl som jag körde till en fördeg som fick jäsa i ca 45 min. Därefter hade jag i ca 500g vetemjöl, 200 g mjukt smör, 200g socker, 6g salt och 30g nystött kardemumma.  Degen knådade jag i maskin i 10-15 minuter, innan jag bakade ut bullarna. Som sedan fick jäsa på plåtar under plast i 2 timmar, innan bullarna gräddades. Detta framexperimenterade recept gav riktigt saftiga och lyckade vetebullar. Mängden vetemjöl varierar från gång till gång eftersom ekologiska vetemjöl har olika egenskaper från paket till paket och suger upp olika mängd vätska.








Jag gjorde min egen mandelkräm att fylla bullarna med. Jag gjorde först egen mandelmassa. När den var klar tillsatte jag mer finhackad mandel, lite mer florsocker, lite ovispad grädde, ganska mycket nystött kardemumma och lite mandellikör och vispade till mandelröran.


Sedan var det bara att fylla bullarna med mandelröran och spritsa på med vispad grädde och avsluta med ett härligt lager med florsocker.




Önskar er alla en mumsig tisdag med fastlagsbullar till frukost, lunch och middag J




Glöm inte att torka bort grädden från nästippen! Kram Decirèe




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar