tisdag 2 juli 2013

Skärgårdsbröd…

… är en favorit till alla storhelger som jul, påsk och midsommar… Men är en favvo överlag på sommaren då brödet passar så förträffligt till fisk av alla de slag. Och fisk det lever jag på denna årstid. Och snart, om någon vecka är jag ute i Vasa skärgård igen och då hoppas jag på mängder med fisk. Rökt sik, abborrar i alla former stekt, grillad, rökt… Ska bli underbart!


Skärgårdsbröd

1 liter filmjölk / surmjölk
2 dl cane sirap (rörsocker sirap, går att använda mörk vanlig sirap)
2-3 msk havssalt
Bubblande surdeg eller 25 gram jäst
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
3 dl malt
10 dl vetemjöl, eventuellt lite till…

Blanda alla ingredienser till en kletig smet. Man får röra ordentligt en ganska lång stund! Klicka ut smeten i formar, små eller stora. Smeten räcker till två normalstora långformar.

Låt degen jäsa länge. Det kan ta 5-6 timmar eller 12 timmar eller ännu länge det beror på kraften i surdegen och vilken temperatur det är i rummet var bröden jäser. Bröden har jäst klart när det nästan dubblat sin storlek.

Grädda stora bröd i 1 ½ timme i 175 grader. Men detta med gräddning beror så mycket på ugnen… Så det är svårt att säga exakt.

När bröden gräddats i ca 1 timme penslar man bröden rikligt med en blandning på sirap och vatten. Sedan fortsätter man att grädda ca 30 minuter till. Om man gör små bröd så är naturligtvis gräddningstiden kortare.

När bröden har gräddats klart och är urtagna ur formarna lindar man in bröden i en handduk, gärna en linnehandduk. Därefter låter man bröden vila och vara inlindade i handduken ett dygn innan det är dags att avnjuta brödet.

Kram D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar