söndag 29 december 2013

Smördeg

I Finland ”bakas” det till jul, jultårtor eller julstjärnor. Bakverk som består av smördeg och plommonsylt. Jag kallar det inte för att baka när man köper en färdig fryst smördeg och en färdig plommonsylt som man endast formar till så att det blir en jultårta/julstjärna...


Jag slutade att göra dessa klassiska finländska julbakverk för snart 10 år sedan då jag läste innehållsförtäckningen till frysta smördegen och plommonsylten och vägrade äta dessa konstiga ämnen.

Men traditioner är traditioner och längtan efter dessa jultårtor har funnits där i alla år. Så i år bestämde jag mig för att baka mina egna julstjärnor från grunden, på riktigt.


Plommonsylten var enkel att åstadkomma. Jag la katrinplommon i blöt i äppelmust över natten. Följande dag mixade jag plommonen och äppelmusten och smakade av med lite agavesirap. Klart och gott!


Smördegen kräver jobb! Inte egentligen själva degen men inkavlandet av smöret i degen. Jag använde mig av Helene Johanssons recept för smördeg ur boken Sötebröd. Ett bra grundrecept, dock påverkas resultatet av vilket mjöl som används. Jag använde ett stenmalet ekologiskt lantvete som gav degen en underbar smak och karaktär.

Inkavlingen av smöret i degen tar tid och bör ta tid annars misslyckas man. Degen behöver vila, minst 30 minuter i kylen mellan varje fyrslag. Att göra smördeg från grunden är ett litet projekt. Men skoj och när du ser slutresultatet, bakverken resa sig i ugnen och sedan också smakar på underverket då är lyckan enorm. Åtminstone för mig!







Då du tar dig ann smördegsprojektet så gör en större deg så har du i frysen för en tid framöver. Det mesta av min smördeg har gått åt till julstjärnor som ljumma pudras med massor av florsocker. Men av en del av degen har jag gjort små tilltugg till glöggen. Dessa små snurror som syns på bilderna är fyllda med färskost och pistaschpesto.

Anta utmaningen och gör din egen smördeg! J Kramar D 



 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar